SPONSORZY GŁÓWNI

Oficjalny Partner Serwisu

PZPS, 17 sierpnia 2013

Oświadczenie Polskiego Związku Piłki Siatkowej w sprawie decyzji KS „AZS Częstochowa” S.S.A. o zawieszeniu Zawodnika – Grzegorza Boćka

Polski Związek Piłki Siatkowej informuje, że w 16 sierpnia 2013 roku otrzymał z Klubu Sportowego „AZS Częstochowa”  S.S.A. decyzję Zarządu Klubu o zawieszeniu na okres 12. miesięcy Zawodnika – Grzegorza Boćka.

Zgodnie z Regulaminem Dyscyplinarnym PZPS sprawa przekazana zostanie do  Wydziału Dyscypliny, który po przeanalizowaniu dokumentów, w regulaminowym terminie podejmie stosowne decyzje.

Odrębnej oceny w zakresie podstawy prawnej  wymaga wniosek Klubu  KS "AZS Częstochowa" S.S.A. o ewentualnym zawieszeniu Pana Grzegorza Boćka, jako Reprezentanta Polski.  W tym wypadku PZPS ma obowiązek chronić dobro nadrzędne – dobro Reprezentacji Polski.

Biorąc pod uwagę obecny etap procedowania sprawy oraz interes Reprezentacji Polski przygotowującej się do Mistrzostw Europy – Polski Związek Piłki Siatkowej oświadcza, że do czasu wyczerpania procedur przewidzianych w Regulaminie Dyscyplinarnym PZPS i realizacji sportowych celów Kadry Narodowej, Pan Grzegorz Bociek pozostaje czynnym Zawodnikiem – Reprezentantem Polski.

PZPS, zgodnie z przyjętym zwyczajem w pierwszej kolejności będzie nakłaniał stronu do polubownego rozstrzygnięcia sporu  a wszelkie czynności związane z wyjaśnianiem sprawy prowadzone będą tak, by nie zakłócać przygotowań Kadry i Zawodnika do  zawodów z udziałem Reprezentacji Polski.

Polski Związek Piłki Siatkowej

Styczeń 2022